10 TL
Fatih, İstanbul
17 Kas 2025İlan Özellikleri
- İlan No1630121695
- TürPosta Pulu
- Durum2. El
İlan Açıklaması
1 Adet Pul
Kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınması, 1930’larda, Türkiye’de kadınların siyasi haklarını kazanması için gerekli yasaların çıkarılmasını ifade eder. Kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkını elde etmesi; toplumsal hayatta gerçekleşen Atatürk Devrimleri’nden birisidir.
21 yaşını bitiren kadın, erkek her Türk vatandaşı mebus seçmek hakkını haizdir. 30 yaşını bitiren kadın, erkek her Türk vatandaşı mebus seçilebilir.
Vatandaşlığın başlıca ilkelerinden olan seçme ve seçilme hakkı Türk kadınına 5 Aralık 1934'te Atatürk'ün teklif ettiği kanunla verilmiştir.
Türk kadım ülkesinin savunması için kurtuluş savaşında erkeklerle yanyana savaşmıştır.
Atatürk seçme ve seçilme hakkı vererek Türk kadınım bu hizmeti nedeniyle ödüllendirmiştir. Böylece sosyal ve politik hayatta da kadınlara eşit haklar tanınmıştır.
50 yıl önce pek çok ülkenin kadınlarına verilmeyen bu hakkın Türk kadınlarına verilmiş olması önemle dikkate alınması gereken bir husustur.