Şişli, İstanbul
Adım Adım Konuşuyorum Terapi Seti farklı nedenlere bağlı konuşma gecikmesi ya da bozukluğu yaşayan çocuklara yönelik olarak hazırlanmıştır. Sette öncelikle taklit ve oral-motor becerilerin geliştirilmesi, ses-hece farkındalığının kazandırılması, ses ve hecelerin üretilmesi, birleştirilmesi ve doğru sıralamayla söylenmesi, ilerleyen kısımlarda ise sesten heceye, heceden kelimeye, kelimeden cümlelere geçişin kolaylaştırılması hedeflenmiştir.
Yer alan çalışmalar temel olarak konuşma gelişiminde sorun yaşayan çocuklara yöneliktir. Ancak bunun yanı sıra normal gelişim gösteren çocuklarda özellikle ses-hece farkındalığının kazandırılması amacıyla okuma becerilerine hazırlık oluşturması için de kullanılabilir.
Gecikmiş Konuşma
Her çocuk farklı gelişim alanlarında kendi hızında ilerleme gösterir. Bu alanlardan biri de dil ve konuşma gelişimidir. Ebeveynler çocuklarının gelişiminin normal seyredip seyretmediğini anlamak için akranlarıyla ve büyük kardeşleriy- le karşılaştırarak karar vermeye çalışırlar. Ancak bu yöntem yeterli olmaz. Dil ve konuşmanın gelişim basamakları hakkında bilgi sahibi olmak gelişmedeki aksaklıkların daha sağlıklı tespit edilmesini sağlayacaktır.
Dizartri
Dizartri, konuşmayı oluşturan organların hareketindeki problemden kaynaklanır.