Letgo
Sat
16 Türk Devleti 3. Seri Karahanlılar-Gazneliler-B. Selçuklu-Harezmşahl
1 / 1

Açıklama

Karahanlılar Devleti (840 - 1212): Kurucusu Bilge Kül Kadır Han'dır. Asya'da Hotan'dan Ceyhun nehrine kadar uzanan topraklar üzerinde hüküm süren Karahanlılar, ilk Müslüman Türk Devletidir. Başkenti Kaşgar'dır. Uygur kültürünü İslam kültürü ile birleştiren Karahanlıların yazı dili Türkçe ve Arapça idi. Karahanlılar Devleti kardeş kavgaları yüzünden ikiye ayrıldıktan sonra, Doğu kolu 1211'de MoğolIar, Batı kolu 1212'de Harezmşahlar tarafından yıkılmıştır.

Gazneliler Devleti (963 - 1183): Kurucusu Alp Tekin'dir. Bugünkü İran, Afganistan, Pakistan ve Hindistan'ın kuzeyinde hüküm sürmüş Türk-İslam devletidir. Başkenti Gazne'dir. Türk-İslam Kültürü hâkim olan Gaznelilerde yazı dili Türkçe, Arapça ve Farsça idi. İslamiyetin Hindistan'a girişi Gaznelilerin yardımı ile olmuştur. 1040 yılında Dandanakan savaşında Selçuklular'a yenildikten sonra zayıflamaya başlayan Gazneliler, Afgan yerlilerinden Gurlular tarafından yıkılmıştır.

Büyük Selçuklu Devleti (1040 - 1157): Kurucusu, Oğuzların Kınık Boyundan Selçuk Bey'dir. Doğu Türkistan'dan ve Aral gölü bozkırlarından, indus nehri ve Hind Okyanusu sahillerine Kafkaslar'a Anadolu'da Boğaziçine, Ege kıyılarına, Mısır'a, Hicaz'a, Yemen'e ve Aden'e kadar olan topraklar üzerinde hüküm sürmüş Büyük Türk-İslam Devletidir. Başkentleri Cend ve daha sonra Rey'dir. Türk-İslam Kültürünün hakim olduğu Selçuklularda yazı dili, Türkçe, Arapça ve Farsça idi. Dünyanın ilk üniversitesi sayılan Nizamiye Med

70 TL

16 Türk Devleti 3. Seri Karahanlılar-Gazneliler-B. Selçuklu-Harezmşahl

Fatih, İstanbul, Türkiye
12 May

İlan konumu

Fatih, İstanbul, Türkiye
İlan no 930843083

İlanı şikayet et